Uit een onderzoek van de consumentenbond is gebleken dat klanten vaak onterecht betalen voor reparaties aan de desbetreffende smartphone. Veel winkeliers nemen de kapotte telefoons, waar nog garantie op zit, liever niet aan.

De Consumentenbond heeft hier namelijk onderzoek naar gedaan. Met maar liefst 16 kapotte toestellen, waar de garantie nog op zat, zijn ze terug naar de winkels gegaan. De eerste zes maanden na het aanschaffen van je mobiele telefoon zijn onderzoekskosten voor de winkeliers zelf, maar in praktijk proberen zij jou juist bang te maken voor eventuele hoog uitvallende kosten.

Recht op gratis reparatie

Uit het onderzoek is gebleken dat de helft van de toestellen door winkeliers is ingenomen voor een gratis reparatie. In de andere gevallen ging dit niet zo heel erg soepel en kreeg je vaak als klant te horen dat er te lomp met het toestel is omgegaan, of dat je misschien voor onverwacht hoge kosten kan komen te staan. Ook is er geprobeerd iemand met het kapotte toestel door te verwijzen naar een reparatiezaak verderop in de stad, of werd er gevraagd om over een week terug te komen.

Hieruit blijkt dat veel verkopers zich er van bewust zijn dat klanten zich hierdoor snel laten afschrikken. Daarom wordt er geadviseerd om het hier niet bij te laten zitten en op te komen voor het recht dat je hebt. Natuurlijk heeft de Consumentenbond dat ook tijdens het onderzoek gedaan en hierdoor zijn maar liefst 14 van de 16 toestellen alsnog gratis gerepareerd. Dus mocht je dit een keer overkomen, laat je niet zomaar met een of ander smoesje jezelf de deur wijzen, maar zorg dat je gebruik maakt van je recht op gratis reparatie.

Vochtschade

Dan is er nog een probleem waar velen waarschijnlijk wel eens van hebben gehoord: vochtschade. Makkelijk om de schade van een telefoon hierop te gooien voor reparateurs. Tijdens de proef heeft de Consumentenbond ervoor gezorgd dat de vochtindicatoren bevochtigd werden, maar dat de rest van het toestel droog bleef. Wanneer de indicator aangeeft dat het toestel vochtig is, is dit alsnog niet voldoende bewijs om het op vochtschade te gooien. Toch is dit bij twee toestellen het geval geweest en kreeg de Consumentenbond een reparatiebedrag toegestuurd van 250 euro.afb vochtschade

Mocht je het niet de moeite waard vinden om voor dit bedrag je reparatie te laten uitvoeren, kan je het toestel ongeprepareerd teruggestuurd krijgen. Maar dan zit er nog een klein addertje onder het gras. Hier komen de onderzoekskosten om de hoek kijken. Vaak veel te hoog en voor velen niet de moeite waard om het alsnog kapotte toestel opnieuw in ontvangst te nemen. Zodra je dit bedrag weigert te betalen, dien je te tekenen om afstand te doen van je toestel en wordt je toestel vervolgens gerecycled. Je kunt zelf al wel bedenken wat er daadwerkelijk met het toestel gebeurt, namelijk een eenvoudige reparatie en doorverkoop of de losse onderdelen die nog intact zijn kunnen worden verkocht door de reparateur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *