• Dennis
  • 0

Eén op de acht Nederlanders zit te appen achter het stuur, terwijl Nederlanders het er bijna allemaal over eens zijn dat een sms-je of een app-je achter het stuur versturen, levensgevaarlijk is.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 98,7 procent van de Nederlanders vindt dat het versturen van een sms-je of app-je achter het stuur levensgevaarlijk is. In datzelfde onderzoek geven de ondervraagden wel aan dat zij zelf ook wel eens een app-je sturen, terwijl zij auto aan het rijden zijn.

Appen achter het stuur

Officieel is het vasthouden van de smartphone terwijl je een auto bestuurt, strafbaar. Juist omdat het zo gevaarlijk is, heeft de wetgever het verboden. Datzelfde geldt voor het bedienen van bijvoorbeeld de smartwatch achter het stuur. Ondanks het verbod, stuurt één op de acht automobilisten toch wel eens een berichtje terwijl hij of zij achter het stuur zit.

Elf procent van alle automobilisten doet dat ‘zo nu en dan’, terwijl één procent dat zelfs ‘heel vaak’ doet. Eén op de acht automobilisten biecht op wel eens een berichtje te sturen terwijl zij autorijden.

Gevaar

Nederlanders zijn het wel met elkaar eens dat appen achter het stuur gevaarlijk is. 87,3 procent van de Nederlanders vindt dat. 9,2 procent van de Nederlanders vindt het niet gevaarlijk, maar ook niet ongevaarlijk. 3,4 procent van de Nederlandse automobilisten vindt het helemaal niet gevaarlijk.

De uitkomsten van het onderzoek zijn opvallend. Uit de resultaten zou blijken dat Nederlanders steeds vaker niet handsfree bellen. Slechts 10,5 procent van de Nederlanders geeft dat inderdaad toe. Het aantal niet hands-free bellende Nederlanders ligt lager dan het aantal Nederlanders dat toegeeft weleens te bellen of te appen achter het stuur.

Het goede nieuws is dat 38 procent van de Nederlanders handsfree belt achter het stuur. Toch is ook handsfree bellen behoorlijk gevaarlijk, zo blijkt uit onderzoek. Mensen hebben hun aandacht bij het gesprek en niet bij de weg. Bovendien denken zij zelfs na beëindiging van het gesprek nog eens na over wat zij net besproken hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wellicht ook interessant


Specificaties Google Pixel 2 lekken uit

Er zijn nieuwe uitgelekte specificaties van de Google Pixel 2 en de Google Pixel 2 XL uitgelekt. Google zou de toestellen intern ‘walleye’ en ‘taimen’ noemen. Het kleinste toestel, de Google Pixel 2, krijgt een 5.0 inch scherm, geproduceerd door HTC. Het grotere toestel krijgt een 5.99 inch beeldscherm met dunne schermranden en wordt gefabriceerd door LG.

Lees verder...

OnePlus introduceert nieuwe OnePlus 5

OnePlus heeft haar nieuwste vlaggenschiptoestel, de OnePlus 5 uit de doeken gedaan. Het toestel moet de tegenhanger worden van duurdere smartphones, zoals die van Apple en Samsung. Het toestel kost tussen de 499 en 599 euro. Daarmee is het de duurste smartphone die OnePlus tot nu toe heeft uitgebracht.

Lees verder...

Samsung Galaxy J5 verkrijgbaar in Nederland

Samsung Galaxy J5 verkrijgbaar in Nederland
De nieuwe Samsung Galaxy J5 (2017) is sinds vorige week verkrijgbaar in ons land. Het toestel heeft een 2017-update gekregen en werd begin deze maand door Samsung aangekondigd. Het gaat om een middenklasse toestel met een vriendelijke prijs, maar goede specificaties.

Lees verder...

Motorola Moto C Plus naar Benelux

De Motorola Moto C Plus is sinds vorige week officieel verkrijgbaar in de Benelux. De smartphone is gericht op mensen die een smartphone nodig hebben, maar daar niet de hoofdprijs voor willen betalen. De Motorola Moto C is geschikt voor mensen die graag een bericht sturen op WhatsApp en Facebook willen gebruiken.

Lees verder...