Vergeten uit te checken is een van de grootste ergernissen bij OV-reizigers. Waarschijnlijk behoort dit in 2016 tot het verleden. Vervoerdersbedrijven willen betalen per mobiel of bankpas zo snel mogelijk invoeren, zo heeft het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB) bekend gemaakt.

Achteraf betalen
De ontwikkelingen in de mobiele technologie gaan razendsnel. Banken, winkels en zelf scholen experimenteren volop met contactloos betalen. Ook het openbaar vervoer is overstag gegaan. In de loop van 2016 is het wellicht al mogelijk om met je smartphone of bankpas je reiskosten te betalen. Vervoerders zullen de komende maanden gaan experimenteren met ‘achteraf betalen’. Dit betekent dat je als reiziger pas na de rit hoeft af te rekenen. Dit najaar begint waarschijnlijk op de Valleilijn in Amersfoort de eerste proef met contactloos betalen in het OV. Neemt het gebruikersgemak daadwerkelijk toe, dan wordt deze betaalmethode waarschijnlijk ingevoerd in het openbaar vervoer.

Inchecken met je smartphone
Groot succes in Londen
In eerste instantie richten vervoerders zich op de bankpas, maar ook inchecken met de smartphone is onderdeel van hun plannen. In Londen is het al een groot succes gebleken. Sinds de invoering van contactloos betalen in 2012 wordt maar liefst 20 procent van de ritten in het openbaar vervoer op die manier betaald. Aan het invoeren van de nieuwe betaaltechnologie hangt natuurlijk wel een prijskaartje. Waarschijnlijk lopen de kosten in de vele miljoenen. Daar staat tegenover dat het gebruikersgemak bij de reiziger wordt vergroot.

Gemakkelijk reizen met je mobiel en bankpas
Nog nooit zal reizen met de trein, tram, metro of bus zo gemakkelijk zijn. De bankpas en de smartphone zijn gekoppeld aan de bankrekening en met de NFC-chip kun je met één beweging betalen. De OV-chipkaart blijft overigens wel bestaan. Zo kun je als reiziger je eigen betaalmethode bepalen. Een ander groot voordeel is dat je geen extra kaart meer hoeft te kopen of extra saldo hoeft op te laden. In de nabije toekomst behoren veel ergernissen in het OV dus voorgoed tot het verleden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *