Vanaf juni verdwijnen de roamingkosten voor het gebruik van mobiel bellen, sms’en of internetten binnen de Europese Unie. Wie nu als Nederlander naar Duitsland gaat, moet extra betalen voor bijvoorbeeld bellen of gebeld worden. Per 15 juni 2017 is dat verleden tijd. De consument betaalt dan net zoveel voor het gebruik van de mobiele telefoon als in het thuisland. 

De discussie over het wel of niet afschaffen van roamingkosten is al jaren gaande. Lobbyclubs van telecomproviders pleitten voor behoud van roamingkosten, omdat dit anders inkomsten zou kunnen derven. Het Europees Parlement hakte deze week de knoop door: de roamingkosten verdwijnen toch, maar de provider mag wel fair use van de klant verwachten.

Compromis
De Europese Unie komt met ‘Roam Like At Home’ (RLAT). Dat is nieuwe regelgeving over bellen, sms’en en internetten in andere landen binnen de Europese Unie, zonder dat daar extra voor betaald moet worden. Dat betekent dat consumenten vanaf 15 juni 2017 hetzelfde betalen voor het mobiel gebruik als in het thuisland. Voor gebruik buiten de Europese Unie, bijvoorbeeld in Rusland, blijven andere tarieven gelden, omdat de Europese Unie daar geen invloed op uit kan oefenen.

Als een gebruiker een bundel heeft, dan gaan de belminuten dus af van de bundel. De ‘buiten-bundel-kosten’ verdwijnen in dit geval dus. Dat betekent overigens niet dat de telecomproviders zich op moeten maken voor flinke verliezen.

Telecomproviders hebben namelijk toch een compromis kunnen sluiten met het Europees Parlement. Als een provider kan aantonen dat de maatregelen de binnenlandse tarieven te veel negatief beïnvloeden, dan mag de provider toch een ‘minimale meerprijs’ rekenen voor data en minuten in het buitenland. Dat kan niet zomaar, want de nationale toezichthouder van de lidstaat moet de meerprijs eerst goedkeuren. Voor Nederland betekent dat, dat de provider eerst toestemming moet vragen aan de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Deze kan het verzoek goedkeuren, aanpassen of afwijzen. Het is in ieder geval niet toegestaan om winst op roaming te maken.

Beller in Engeland

Fair Use
Het compromis tussen het Europees Parlement en de telecomproviders wordt gehanteerd aan de hand van Fair Use. De prijzen van mobiel bellen, sms’en en internetten zijn namelijk niet in alle landen hetzelfde. Zo is bellen en sms’en in Roemenië per saldo veel goedkoper dan in Nederland. Daarom komt er een bescherming tegen ‘ermanente roaming’ door een Fair Use Policy (FUP) in te voeren.

Hoe deze FUP er precies uit gaat zien, is nog niet helemaal bekend. Daarover maakt de Europese Commissie in december 2016 meer duidelijk. We zullen dus nog een jaar moeten wachten, maar wel is zeker dat het RLAT-principe centraal staat. Europeanen moeten hun smartphone dus kunnen gebruiken alsof ze in hun thuisland zijn.

Het RLAT-principe duidt dus op een ruime limiet. De roamingkosten binnen de EU worden overigens nog voor 2017 nog tenminste één keer verlaagd. Op 30 april 2016 gaan de nieuwe tarieven voor roaming in.

Een minuut bellen vanuit het buitenland gaat dan vijf eurocent per minuut kosten. Een tekstberichtje sturen mag maximaal twee eurocent kosten. Een megabyte mobiele data kost eveneens vijf eurocent per mb.

Netneutraliteit
Met de stemming van het Europees Parlement is een andere maatregel verzwakt. Er zijn nieuwe regels omtrent netneutraliteit. Tot nu toe werd netneutraliteit in Nederland streng gehanteerd. Zo mogen telecomproviders de ene dienst niet meer voorkeur geven dan de andere. Met andere woorden: Netflix mag niet sneller worden geladen dan YouTube en andersom.

Die strenge regels gaan verdwijnen. In heel Europa komt een nieuwe, afgezwakte vorm van netneutraliteit. De organisatie Bits of Freedom is tegen afzwakking van netneutraliteit, omdat dit ten koste zou kunnen gaan van de vrijheid van de consument.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *