Samsung heeft met de Galaxy Note Edge zijn zogenaamde phablet serie een nieuw vlaggenschip gegeven. De telefoon met een scherm van 5,6 inch is door zijn grote formaat standaard voorzien van een pen om hem mee te besturen. De Note Edge valt op door zijn afgebogen schermrand. Samsung heeft deze rand een heleboel functies gegeven in het besturingssyteem, maar echte vernieuwing ontbreekt. Veelal zijn reeds bestaande functies verplaatst. Een functie daarentegen is wel erg praktisch, als je de Note Edge op je nachtkastje neerlegt, wordt de tijd weergegeven op de gebogen rand aan de zijkant van het toestel, je hoeft dus niet je mobiel op te pakken om ’s nachts te kijken hoe laat het is.

Camera

De Note Edge is voorzien 2 camera’s, zoals bijna alle moderne smartphones. De camera aan de voorzijde beschikt over een bescheiden 3,7 megapixel waarmee videobellen in HD geen probleem is. Mocht je echter mooie foto’s of video’s willen maken dan kun je de camera aan de achterzijde van het toestel gebruiken. Deze beschikt over een machtige 16 megapixel en is in staat zeer mooie foto’s en video’s te maken. Een nadeel in de camera is het ontbreken van optische of digitale beeldstabilisatie, als je geen vaste hand hebt is het maken van scherpe foto’s of filmpjes wel enigszins een opgave. In donkere of slecht verlichte omgevingen is het helemaal problematisch. Voor een toestel in deze prijsklasse is dit toch wel erg zonde

Display

Het toestel is zoals andere topmodellen van Samsung voorzien van een Super-AMOLED display. De resolutie van 2560 bij 1440 pixels en de geweldige kleurweergave van de AMOLED techniek zorgen ervoor dat alles haarscherp en prachtig weer wordt gegeven. Het 5,6 formaat is ook nog eens erg prettig om video’s op te bekijken of lange teksten te lezen.
Het scherm is wel aan de grote kant om met een hand te besturen, maar in landschapsmodus of met de bijgeleverde en ingebouwde touchpen is het erg prettig werken. De afronding in het scherm voegt op dit moment nog niet heel veel toe, maar ontwikkelaars kunnen hier nog wel eens erg praktische toepassingen voor gaan bedenken.

Hardware

De Note Edge is voorzien van krachtige hardware om het toestel probleemloos aan te drijven. De 2,7 GHz quad-core processor en 3GB werkgeheugen zorgen ervoor dat applicaties ondanks de hoge resolutie probleemloos werken. Standaard wordt het toestel geleverd met 32GB aan intern geheugen, maat voor de veeleisende gebruiker is dit eenvoudig uit te breiden door middel van een MicroSD kaart. Verder is de telefoon voorzien van een forse accucapaciteit van 3000 mAh, dit zorgt ervoor dat het toestel bij normaal gebruik prima een dag mee gaat op een batterijlading.