• Dennis
  • 0

Minister Schultz van Verkeer wil het bedienen van een smartphone tijdens het fietsen volledig verbieden. De minister werkt aan een dergelijk verbod, waardoor het bedienen van de telefoon tijdens het fietsen verboden in zijn geheel verboden wordt. Dat betekent dat ook het bedienen van de smartphone op de houder aan het stuur onder het verbod zal vallen.

Ieder jaar overlijden er 185 mensen door verkeersongelukken. Ruim 21.000 mensen raken jaarlijks gewond. Het aantal dodelijke fietsongelukken blijft al jaren gelijk, maar het aantal gewonden stijgt nog steeds. Volgens minister Schultz komt dat deelt door het bedienen van de smartphone op de fiets.

Smartphone fiets

Eerder was verbod op smartphone bedienen nog onhaalbaar

Minister Schultz komt met haar plannen voor een verbod terug op eerdere uitspraken. Toen vond de minister nog dat het verbieden van het gebruik van een smartphone op de fiets onhaalbaar is. Nu meldt het AD dat de minister toch aan een wetsvoorstel voor zo’n verbod werkt.

Als de wet door de Tweede Kamer komt, is het nog de vraag hoe het verbod in de praktijk werkt. Zo weten we nog niet hoe hoog de boete wordt, als je het toch doet. En daarnaast is ook niet duidelijk hoe dit verbod moet worden gehandhaafd.

Totaalverbod

De minister wil een totaalverbod voor de smartphone op de fiets. Dat betekent dat de smartphone op geen enkele manier op de fiets mag worden gebruikt. Nu plaatsen sommige fietsers hun smartphones nog in houders aan het stuur, maar experts zeggen dat dit even gevaarlijk is als het bedienen van de smartphone in de hand.

Daarom wordt ook het handsfree bellen verboden. De smartphone wordt volledig van de fiets geweerd. Minister Schultz laat eerst nog onderzoek doen naar het aantal fietsongelukken veroorzaakt door het bedienen van de smartphone. Schultz heeft die cijfers nodig om het wetsvoorstel te onderbouwen. De aanvullende onderzoeken en cijfers moeten aantonen dat een dergelijk verbod inderdaad noodzakelijk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wellicht ook interessant


Specificaties Google Pixel 2 lekken uit

Er zijn nieuwe uitgelekte specificaties van de Google Pixel 2 en de Google Pixel 2 XL uitgelekt. Google zou de toestellen intern ‘walleye’ en ‘taimen’ noemen. Het kleinste toestel, de Google Pixel 2, krijgt een 5.0 inch scherm, geproduceerd door HTC. Het grotere toestel krijgt een 5.99 inch beeldscherm met dunne schermranden en wordt gefabriceerd door LG.

Lees verder...

OnePlus introduceert nieuwe OnePlus 5

OnePlus heeft haar nieuwste vlaggenschiptoestel, de OnePlus 5 uit de doeken gedaan. Het toestel moet de tegenhanger worden van duurdere smartphones, zoals die van Apple en Samsung. Het toestel kost tussen de 499 en 599 euro. Daarmee is het de duurste smartphone die OnePlus tot nu toe heeft uitgebracht.

Lees verder...

Samsung Galaxy J5 verkrijgbaar in Nederland

Samsung Galaxy J5 verkrijgbaar in Nederland
De nieuwe Samsung Galaxy J5 (2017) is sinds vorige week verkrijgbaar in ons land. Het toestel heeft een 2017-update gekregen en werd begin deze maand door Samsung aangekondigd. Het gaat om een middenklasse toestel met een vriendelijke prijs, maar goede specificaties.

Lees verder...

Motorola Moto C Plus naar Benelux

De Motorola Moto C Plus is sinds vorige week officieel verkrijgbaar in de Benelux. De smartphone is gericht op mensen die een smartphone nodig hebben, maar daar niet de hoofdprijs voor willen betalen. De Motorola Moto C is geschikt voor mensen die graag een bericht sturen op WhatsApp en Facebook willen gebruiken.

Lees verder...