Het is slecht gesteld met het seksleven van de gemiddelde Nederlander. De meeste Nederlanders besteden in bed meer aandacht aan hun smartphone, dan aan hun partner. Bijna de helft van de Nederlanders is dagelijks in bed bezig met de smartphone. Dat gaat ten koste van het seksleven.

Bij ongeveer één op de drie mensen vindt één van de partners de smartphone belangrijker dan de ander. Dat blijkt uit onderzoek van opiniepeiler Maurice de Hond, in opdracht van energiebedrijf Nuon. Het onderzoek werd onder bijna 3000 mensen gehouden.

Smartphone
Tachtig procent van de ondervraagden beschikt inmiddels over een smartphone in het huishouden. In zestig procent van de ondervraagde huishoudens is tenminste één tablet of meer aanwezig. Deze mensen gebruiken de elektronische apparatuur vaak in bed en nemen hun partner meer voor lief, zo blijkt uit het onderzoek.

De belangrijkste activiteit in de slaapkamer is het appen en surfen. Dat komt het vaakst voor bij geliefden tussen de 25 en 34 jaar. Bij driekwart van de ondervraagden ligt de tablet of smartphone zelfs elke dag onder het kussen of op het nachtkastje. Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van de smartphone gevolgen heeft voor het liefdesleven.

Zo bedrijft ruim de helft van de mensen die hun smartphone mee naar bed nemen, minder vaak de liefde met zijn of haar partner dan voor heen.

Smartphone in bed

Provincies
In het onderzoek is ook gekeken naar welke gebruikers hun smartphone het vaakst mee naar bed nemen. De noordelijke provincies scoren verrassend goed in het onderzoek; zij nemen hun smartphone het minst vaak mee in bed. De provincies Friesland, Groningen en Drenthe scoren ongeveer 37 procent, terwijl het landelijk gemiddelde op 49 procent ligt.

Energiebedrijf Nuon liet het onderzoek uitvoeren om uit te vinden wat de sociale effecten van digitale apparatuur zijn. Het bedrijf adverteert momenteel met de slogan: ‘Soms moet je eerst iets uitzetten om iets anders aan te zetten.’ Het uitzetten van digitale apparatuur leidt niet alleen tot een energiebesparing, maar ook tot een beter sociaal leven.

Energie
Het is al langer bekend dat het overmatig gebruik van de smartphone niet goed is voor de gezondheid. ’s Nachts turen op het display van de smartphone kan leiden tot afbraak van het slaaphormoon melatonine. Daardoor vallen gebruikers die hun smartphone ’s nachts in bed gebruiken, minder snel in slaap. De volgende dag zijn mensen die weinig slaap gehad hebben minder energiek dan mensen die hun smartphone niet gebruikt hebben.

Uit Amerikaans onderzoek blijkt daarnaast dat het gebruik van een mobiel apparaat in bed ook kan leiden tot een slechter uitgavenpatroon. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het energiegebruik van een telefoon waarmee per week één uur naar YouTube wordt gekeken, op jaarbasis nog hoger is dan het verbruik van een koelkast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *