Het gebruik van een smartphone door kinderen kan hen gezondheidsklachten opleveren. Eerder werd al duidelijk dat het blauwe licht van beeldschermen ertoe kan leiden dat kinderen een slaaptekort oplopen. Bovendien loopt het aantal verkeersongelukken als gevolg van appen op de fiets steeds verder op. Ten slotte kan de straling van de smartphone kankerverwekkend zijn.

De vooraanstaande Australische chiropractor Dr. James Carter voegt een nieuw gevaar aan het overmatig gebruik van smartphones toe: de appnek.

Appnek
De Australische chiropractor ziet steeds meer patiënten in zijn kliniek die last hebben van een ‘appnek’. Hij ziet steeds meer kinderen die een bochel oplopen, doordat ze een verkeerde houding hebben als zij gebruikmaken van hun mobiele telefoon. Zij zitten vaak voorover en dat is niet goed voor de rug van de patiënt.

Carter constateert bijvoorbeeld een alarmerende toename in het aantal patiënten met een bochel. De helft van die patiënten zijn nog scholieren die soms nog geen zeven jaar oud zijn. De afgelopen twee jaar zag de dokter veel gevallen van bochels bij jonge schoolgaande kinderen en tieners gezien, zo zegt de chiropractor tegen de Australische krant The Daily Mail Australia.

Verkeerde houding
Mensen krijgen last van de ‘appnek’ als zij te lang hun mobiele telefoon in een verkeerde houding bedienen. Vaak zitten ze voorover gebogen. Het resultaat daarvan is dat patiënten een voorwaartse curve ontwikkelen, in plaats van een achterwaartse curve. Dat zal menig gebruiker van de smartphone niets zeggen, maar het kan leiden tot problemen als kromgroei. Die kromgroei kan zorgen voor hoofd-, nek-, schouder- en rugpijn.

Door het te lang voorover gebogen zitten kunnen de nekwervels overbelast raken. Daardoor is het volgens Carter niet mogelijk een simpele hiel-tot-teen-test succesvol uit te voeren. Hij kent gevallen waarbij de patiënt bij het uitvoeren van de test omviel.

Tiener gebruikt smartphone
Gebruik
Uit meerdere onderzoeken blijkt dat gebruikers van de smartphone ongeveer vier uur per dag op hun mobiele telefoon kijken. De nekwervels worden dus op jaarbasis in totaal 1400 uur per jaar overbelast. In extreme gevallen leidt dit tot klachten die niet meer met oefeningen te verhelpen zijn, maar waarbij alleen een operatie nog kan helpen. De ruggengraat kan zo’n vier centimeter vergroeien, zo zegt de chiropractor.

Depressie
Het overmatig gebruik van smartphones kan niet alleen leiden tot een vergroeiing in de rug, maar ook tot bijvoorbeeld psychologische problemen zoals een depressie. De verkeerde belasting van de nek zorgt er namelijk voor dat er minder gelukshormonen kunnen worden aangemaakt. Dat komt doordat het laten rusten van de kin op de borst om op de telefoon te kijken trekt aan de ruggengraat en de hersenen. Daardoor is de ademhaling, hartslag of bloeddruk slechter.

Daarnaast kunnen hormonen als endorfine en serotonine niet worden aangemaakt. Mensen die te vaak op hun telefoon kijken, worden vaak onrustig wakker.

Daarom adviseert de chiropractor geen smartphones of laptops meer te gebruiken als de gebruiker in bed ligt of zit. Een andere tip is, om beeldschermen en telefoons enkel op ooghoogte te houden. Op de bank zitten met de telefoon in de hand is dus uit den boze. Ten slotte moeten gebruikers meer doen aan lichaamsbeweging. Vooral voor tieners met een telefoonverslaving is het belangrijk voldoende lichaamsbeweging te krijgen. Een gezonde levensstijl zoals niet roken en weinig drinken kan het probleem ook verminderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *