Maanden keek de wereld reikhalzend uit naar de komst van de nieuwe iPhone 6 en iPhone 6S. De nieuwe smartphones liggen nu eindelijk in de winkel. Het scherm is dunner, het gebruiksgemak verbeterd en de camera’s nog geavanceerder. Onze smartphone is langzamerhand veranderd in een mini computer. Anno 2015 is het een apparaat met alles erop en eraan. We sturen mailtjes, appjes, luisteren muziek en bekijken er zelfs films op. In de nabije toekomst kunnen we er waarschijnlijk zelfs mee betalen.

iPad op de Segway
Als je slim bent hoef je voor de nieuwste iPhone tegenwoordig niet eens meer in de rij te staan. Een slimme Australische zag het onlangs niet zitten om tijdens de verkoop van de iPhone 6 urenlang voor de winkel te wachten. Ze besloot om haar iPad te bevestigen aan een Segway en die in de rij te laten staan. Ondertussen hield de dame in kwestie de boel in de gaten met een webcam. Zo kon ze zelfs een praatje aanknopen met de andere wachtenden in de rij. De Segway werd niet gestolen en waarschijnlijk geniet de Australische nu van haar nieuwe iPhone. Hoewel de vrouw uiteindelijk bleek te werken voor een reclamebureau, laat ze een nieuwe trend zien. De zich in rap tempo ontwikkelende mobiele technologie maakt steeds meer mogelijk. Zo werken bedrijven op dit moment aan de mogelijkheid om robots te kunnen besturen met je mobiel.

Thuis een robot besturen
Op 7 januari 2007 introduceerde Apple introduceerde de iPhone 2G aan de wereld. Sindsdien volgden de ontwikkelingen in de mobiele technologie elkaar in razendsnel tempo op. In 2012 ontwikkelde het bedrijf Stork (voorheen Romotive) uit San Francisco een robot genaamd ‘Keller Rinaudo’. Een enthousiast team van techneuten, ingenieurs en designers ging aan de slag en ontwierp een robot die je thuis kunt besturen met je smartphone. Voor het gebruik heb je weinig technische kennis nodig. Je de installeert de bijbehorende App, stopt je iPhone in een van de rupsbanden van de robot en pakt je iDevice erbij. Wanneer je de telefoon aansluit op de robot laat het scherm het gezichtje zien van ‘Romo’. Je nieuwe technische vriendje kan zelfs kleuren leren. Uiteindelijk vonden 992 Romo’s een liefdevol thuis, bij in totaal 1089 geïnteresseerden in 52 landen.

SmartBot
Een hele nieuwe generatie robots staat voor de deur. Het bedrijf SmartBot ontwikkelt robots voor onder andere de landbouw en de maritieme sector. In 2014 introduceerde de onderneming bovendien een smartphone robot voor plezier en educatie: de SmartBot. Je kunt de robot besturen met Android, iPhone, iPod of Windows Phone. Het apparaatje bestaat uit twee gemotoriseerde wielen en is dankzij de LED-lichten op de voorkant zelfs energiezuinig. Ook heeft een spreekgedeelte. Het kan communiceren via een kabeltje in de hoofdtelefoon. De SmartBot is klein en mobiel en kan complexe taken uitvoeren in een handomdraai. Het kan data opslaan, zien, horen, navigeren en spraak begrijpen.

SmartBot

De evolutie van smartphone en robots
De evolutie van robots gaat steeds verder. In 2014 toonden een aantal bedrijven op een elektronica beurs in Las Vegas dat bijna alles bestuurbaar is met slechts een knop of veeg op je mobiel. Of je nu drone in je bezit hebt of een speelgoedauto: de mogelijkheden zijn eindeloos. Een Franse onderneming genaamd Parrot SA ontwikkelde bijvoorbeeld een speelgoedhelikopter die je kunt besturen met je smartphone. Ook ander speelgoed kun je met een smartphone laten rollen, springen en hoppen. Het bedrijf Anki Inc liet op de elektronica beurs mensen speelgoedauto’s besturen met smartphones. Ze speelden uiteindelijk zelfs een wedstrijdje tegen elkaar. De speelgoedauto’s hebben een digitaal onzichtbaar netwerk dat onzichtbaar is voor het menselijke oog. Via dit netwerk kunnen ze hun locatie bepalen en zich voortbewegen.

Milieuvriendelijk
Oude smartphones kunnen schadelijk zijn voor het milieu. Van de honderden miljoenen smartphones, zal een deel na gebruik niet worden gerycled. Dit terwijl ruim 90 procent nog bruikbaar is. Deze oude mobieltjes zijn giftig voor het milieu en vervuilen water en lucht. Het bedrijf MindHelix heeft dankzij robots een oplossing voor dit probleem. In de zogeheten ‘ ‘Rico home robot’ worden oude smartphones geïnstalleerd. Het apparaat gebruikt de energie van de mobieltjes om te functioneren als je digitale huisvriend.

 

Onze digitale toekomst
De robot en de smartphone werken steeds beter samen door technologische ontwikkelingen. Sensoren raken steeds geavanceerder, waardoor de smartphone voor steeds meer doeleinden te gebruiken is. Smartphones bestaan uit steeds betere processors en sensors. Bovendien begrijpt bijna iedereen hoe het werkt. Steeds meer startups bekijken de mogelijkheden van robottechnologie. Daarnaast zijn computer chips goedkoper dan ooit. De slimme technologie laat mensen anders denken over het gebruik van robots. Uiteraard zijn er voor- en tegenargumenten voor het gebruik van robots, waarover een heel boekwerk geschreven zou kunnen worden. Feit is wel dat geavanceerde software en ‘’ onze digitale toekomst bepalen.emopulse-bracelet-smartphone2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *