Het praten tegen je smartphone bestaat al een tijdje, maar het wil niet altijd even goed werken. Je zult vast hebben meegemaakt dat wanneer je in een drukke omgeving staat het geluid niet goed wordt verwerkt, waardoor je uiteindelijk niet de juiste resultaten krijgt. Wetenschappers denken dat je het beter op een andere manier kunt aanpakken, namelijk door middel van liplezen. Er zijn momenteel een aantal techneuten bezig met het ontwikkelen van een nieuwe techniek op dit gebied.

Nieuwe methodes

Ahmad Hassanat, werkend aan de Jordaanse universiteit Mu’tah, wil hier zijn bijdrage aan leveren. Hij is namelijk bezig om door middel van herkenbare standen van de mond computers te leren liplezen. Erg makkelijk is het niet, omdat een bepaalde stand van de mond verschillende klanken met zich kan meebrengen.

Vandaar dat Hassanat de oplossing zoekt door een computer de combinatie van woorden te laten herkennen. Uit verschillende testen is gebleken dat deze methode aardig werkt. Wanneer bij de computer de teksten bekend zijn die de proefpersoon uitspreekt, wordt ongeveer driekwart van wat diegene zegt herkend door de computer. Maar op het moment dat dit niet het geval is, dan zie je dat het resultaat aardig afneemt, namelijk naar 33 procent.

Focus op ander gebied dan de mond

Er is een Japanner die de focus op de keel legt in plaats van de lippen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de trillingsgolven die afkomstig zijn uit het geluid. Met geavanceerde techniek wordt de trilling van de huid rondom de stembanden gemeten. Oikawa is hier alleen nog niet erg ver in gevorderd, aangezien hij momenteel nog maar van een Japans woord de trillingskarakteristieken heeft achterhaald.

VocalZoom scoort tot nu toe het beste in het meten van de testresultaten. Door middel van een laser, gericht op iemands wang, kun je het geluid dat elders aanwezig is in de ruimte uitsluiten. De laser kan de trillingen van het geluid waarnemen en de daarbij horende frequentie van het geluid.

Langdurig proces

Om uiteindelijk dit principe toe te passen in smartphones, zal er nog meer onderzoek naar moeten worden gedaan. Ook moet het nog kunnen worden verwerkt in de kleine apparatuur die zich in een smartphone bevindt. Maar het mooie is dat de ontwikkelingen niet stil zullen staan en dat de hedendaagse techniek nog op vele manieren verbeterd kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *