Sony heeft veel tijd gestoken in het design van de xperia z1. Je ziet gelijk ook dat het resultaat stukken beter is geworden. Doordat de achterkant van glas is en er geen knoppen uitsteken aan de voor- of achterzijde van de mobiel oogt het toestel erg strak. Alle aansluitingen zijn mooi

afgedekt, waardoor de mobiel waterdicht is. De ingang voor je koptelefoon is wel open, dus voor mensen die veel muziek luisteren is dit zeker een pluspunt, aangezien de voorgangers van sony dit niet hadden. Nadeel aan dit toestel is dat het scherm niet erg goed eruit ziet.

Camera

Sony heeft erg veel tijd besteed aan een kwalitatief goede camera. Met de 20,7 megapixel camera kun je prachtige plaatjes maken. De camera beschikt over een ingebouwde led-flitser, autofocus, beeldstabilisatie, digitale zoom, geotagging, gezichtsherkenning en glimlachherkenning. Hierdoor wordt het foto’s maken een stuk gemakkelijk gemaakt door alle ondersteuning. Ook beschikt het apparaat over een 2 megapixel aan de voorzijde van de telefoon. Hiermee kun je prima selfies maken om te delen met al je vrienden. Video’s kun je opnemen met 30 frames per seconde met een resolutie van 1080 pixels HD. Videobellen is mogelijk en er is een videospeler aanwezig op het apparaat om al je filmpjes in af te spelen.

Display

Zoals net al verteld zijn er door kleine aanpassingen van sony mooie verbeteringen uitgekomen. Het betreft een 5 inch TFT-scherm met een resolutie van 1080 x 1920 pixels. Dit komt neer op een pixeldichtheid van 441 pixels per inch. De kijkhoeken op dit matige scherm zijn slecht. Wanneer je vanaf een hoek naar het scherm kijkt ogen de kleuren flets. Er kunnen in totaal 16 miljoen kleuren worden weergegeven op het scherm. Ook is het een multi-touch scherm, wat inhoudt dat er meerdere aanrakingen tegelijk kunnen worden waargenomen en verwerkt. Het beeldschermglas is van AGC Dragontrail.

Hardware

Sony heeft in dit toestel een 2,2 GHz quad-core processor geplaatst. Het type processor dat ze hebben gebruikt is een Qualcomm Krait 400. Je hebt 2 GB werkgeheugen tot je beschikking en er is 16 GB aan geheugencapaciteit aanwezig op dit apparaat. Met een Micro SD kaart is dit uit te breiden tot maximaal 64 GB. Het besturingssysteem is Android 4.2 Jelly Bean, maar er is een update beschikbaar naar Android 4.3 Jelly Bean. Door de ingebouwde lithium-ion accu met een capaciteit van 3000 mAh gaat de batterij erg lang mee. Met een stand-by tijd van 880 uur, een spreektijd van 900 minuten en de mogelijkheid om 6600 minuten muziek af te spelen zul je de dag goed doorkomen met een opgeladen telefoon.