Smartphone gebruikers hebben er lang op moeten wachten. De meest gewilde smartphone van dit jaar, de Sony Xperia Z5, is eindelijk verkrijgbaar. De smartphone is de eerste op de wereld die beschikt over een 4K-beeldscherm. De Sony Xperia Z5 Premium is vanaf deze week overal te koop in Nederland en is de meest veelbelovende telefoon van dit moment, zo zeggen internationale media. 

De prijs is er dan ook naar, want de smartphone is verkrijgbaar bij een vanaf-prijs van 800 euro.

Introductie
Sony kreeg het de afgelopen jaren flink te verduren in recensies van haar smartphones, maar de Xperia Z5 Premium lijkt alles weer goed te maken. De telefoon is één van de meest veelbelovende smartphones van dit moment. Al in september maakte de fabrikant de komst van de smartphone wereldkundig en het toestel in dan nu ook in Nederland te bestellen.

De smartphone heeft een bijzondere feature: hij beschikt over een 4K-scherm, en dat is iets wat andere telefoons van dit moment nog niet hebben.

Sony Xperia Z5 Premium

4K
Het 4K-scherm is overduidelijk het paradepaardje van Sony. Eerder gingen er al geruchten de ronde dat Sony een 4K-beeldscherm aan de nieuwe smartphone zou meegeven en in september werden de geruchten bevestigd.

Samsung en LG zijn al jaren in een strijd verwikkeld om het meest moderne scherm aan te bieden, maar Sony is de fabrikant die er met de eer vandoor gaat. Sony maakte de komst van het toestel wereldkundig op de IFA in Berlijn.

Het beeldscherm is een bijzondere, want hij is 5,5 inch groot, dus kunnen we spreken van een ‘phablet’. Dit toestel is de eerste opvolger van de Sony Xperia Z Ultra, die Sony twee jaar geleden uit de doeken deed. De resolutie van het 4K-scherm is uiteraard hoog: een resolutie van 2048 bij 3840 pixels is de standaard van dit beeldscherm. Het is nooit eerder voorgekomen dat een smartphonefabrikant ooit een telefoon lanceerde met een dergelijke resolutie.

Noodzakelijk?
Kritische gebruikers zullen zich afvragen of een 4K-beeldscherm voor een smartphone wel noodzakelijk is. De pixeldichtheid ligt namelijk op 806 pixels, terwijl het menselijk oog in staat is maximaal 300 pixels per inch waar te nemen. Daarmee lijkt het introduceren van een telefoon met een veel hogere pixeldichtheid waanzin of tenminste niet nodig. Alles boven de 300 pixels is ‘een scherper beeldscherm’, maar heeft voor de mens geen meerwaarde. Smartphonefabrikanten die 2K-beeldschermen gebruikten kregen het al zwaar te verduren, omdat de gebruikers het verschil in resolutie toch niet zien.

Bij Sony is de verwachting dat critici dezelfde mening zullen uiten. Toch is de komst van een smartphone met een 4K-beeldscherm het begin van een nieuw tijdperk. Zo werkt dezelfde fabrikant ook aan virtual reality-brillen. Het bedienen van deze telefoon met een dergelijke bril lijkt misschien wat gek, maar het is wel degelijk een goed idee, want met zo’n bril zijn individuele pixels goed zichtbaar. Bij de Sony Xperia Z5 zal dat niet opvallen.

Features
De Sony Xperia Z5 Premium is verkrijgbaar in de kleuren Chrome, Goud en Zwart. Sony staat erom bekend stofdichte en waterdichte smartphones te leveren en dat is bij deze nieuwe smartphone niet anders.

Sony neemt afscheid van de ronde powerbutton en maakt nu gebruik van een platte, langwerpige knop. Die knop beschikt ook meteen over een vingerafdrukscanner.

Al die pixels worden aangedreven door een krachtige processor. De smartphone is uitgerust met een Qualcomm Snapdragon 810 v2.1 processor. Dat is een 64-bit octacore processor met vier keren van 2 GHz en vier kernen van 1,5 GHz. De telefoon heeft 3 gigabyte werkgeheugen gekregen en beschikt over 32 gigabyte interne opslagcapaciteit. Die capaciteit is uit te breiden met een MicroSD-kaart tot 200 GB.

Tenslotte besteden we nog aandacht aan de camera. De backcamera heeft een resolutie van 23 megapixel en is verbluffend goed te noemen. Het is daardoor mogelijk tot 5 keer digitaal in te zoomen.

Hebben?
De nieuwe Sony Xperia Z5 Premium is vanaf nu verkrijgbaar bij verschillende telefoonzaken, tegen een vanafprijs van 799 euro. Daarmee is de smartphone één van de duurste toestellen van dit moment.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *