Spotify is in Nederland een populairder medium om muziek op te streamen dan Apple Music. Meer dan een derde van alle Nederlanders gebruikte dit jaar Spotify. Het muziekmedium is daarmee de meest populaire muziekdienst van ons land.

Zo’n 5 miljoen Nederlanders hebben dit jaar de streaming muziekdienst gebruikt. Dat blijkt uit onderzoek van Telecompaper, die een onderzoek onder 2900 respondenten in haar Consumer Panel hield. Slechts acht procent van de Nederlanders zegt nog nooit van Spotify gehoord te hebben. Het grootste deel van de Nederlanders, bijna 60 procent, kent het medium wel, maar heeft er nog geen gebruik van gemaakt.Spotify

Strijd tegen Apple Music
Daarmee wint Spotify de strijd van Apple Music. Dat Spotify bekender is, is niet zo gek. Spotify bestaat al een aantal jaren, terwijl de muziekdienst van Apple pas in juni van dit jaar werd gelanceerd. De streamingdienst van Apple ligt flink achter, want zo’ 6 procent van de Nederlanders gebruikt de dienst.

Dat zijn ongeveer 800.000 Nederlandse gebruikers. Bovendien is de bekendheid van het muziekmedium een stuk lager. Eén op de vijf respondenten zegt nog nooit van Apple Music gehoord te hebben. Daarmee staat Apple op de vierde plek in de top 5 van streamingdiensten. Spotify is het bekendst en staat op 1 in de lijst.

Apple is niet helemaal verloren tegen Spotify, want het bedrijf uit Cupertino doet het een stuk beter met muziekdienst iTunes. Dat is geen streaming medium, maar gebruikers kunnen er wel legale muziek aanschaffen. In Nederland heeft iTunes zo’n 3,5 miljoen gebruikers.

Andere diensten
Soundcloud doet het met een derde plek in Nederland. De dienst heeft zo’n anderhalf miljoen gebruikers. Telecompaper deed ook onderzoek naar de populariteit van Napster, Deezer en Rdio. Dat laatste medium bestaat inmiddels niet meer. De aanbieders Spotify, Napster en Deezer profiteren vooral van samenwerkingen met Nederlandse providers.

Dat Spotify de grootste is, is logisch. De dienst heeft een overeenkomst met KPN. T-Mobile en Napster hebben beiden een contract met Vodafone, maar die diensten worden toch aanzienlijk minder gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *