Klanten van telecomprovider T-Mobile kunnen vanaf halverwege 2016 bellen via het 4G-netwerk. Daarvoor wordt de zogenoemde ‘VoLTE’-techniek toegepast op het netwerk.

T-Mobile wil ergens volgend jaar met ‘Voice over LTE’ gaan starten. Er is op dit moment nog geen exacte datum bekend wanneer de techniek precies voor de gebruikers beschikbaar komt, maar volgens een woordvoerder van de provider zal dat ‘ergens in 2016 zijn’.

Niet spoedig

De mobiele aanbieder heeft overigens geen haast met het implementeren van de nieuwe techniek op het T-Mobile-netwerk. Dat komt mede doordat het aantal smartphones dat overweg kan met deze techniek, nog relatief klein is. T-Mobile is deels al bezig met VoLTE, doordat de gesprekskwaliteit op het netwerk flink verbeterd is. De provider maakt namelijk gebruik van HD Voice-techniek op het huidige 3D-netwerk.

De provider wil de komende jaren de kwaliteit en de gebruikservaring tijdens het bellen verbeteren. Daarvoor is noodzakelijk dat T-Mobile eerst een landelijke 4G-dekking weet te realiseren. De provider zegt aan het eind van deze maand zo’n 95 procent van haar klanten te kunnen voorzien van 4G. De provider zegt dat er daarmee sprake is van een ‘landelijke dekking’.

Dekking
Daarnaast worden er nieuwe antennes geplaatst om de dekking in het land nog verder te verbeteren. Aan het eind van dit jaar zullen er 7000 antennes over het hele land verspreid staan. Dat is ongeveer eenzelfde hoeveelheid als de providers KPN en Vodafone bij elkaar opgeteld gebruiken.

De aanbieder wil met het bijplaatsen van antennes en het in gebruik nemen van de 900 MHz-band de dekking van het 4G-netwerk nog verder vergroten en verdichten. Rond 2016 geeft dat de mogelijkheid om een hoogwaardig netwerk te kunnen aanbieden.

Antenne T-Mobile

Voorsprong op collega’s
Volgens T-Mobile heeft de provider met het aanbieden een flinke voorsprong op haar concurrenten. T-Mobile heeft in tegenstelling tot andere providers op alle antennelocaties dezelfde apparatuur geplaatst. Die apparatuur ondersteunt 2G, 3G en 4G. Bovendien zijn de technieken onderling inwisselbaar, waardoor het systeem kan schakelen tussen de verschillende protocollen.

Toch blijkt dat providers in hun experimenten met VoLTE nog regelmatig tegen problemen aanlopen. Zo zijn er regelmatig situaties waarbij de 4G-dekking wegvalt als iemand een telefoongesprek via VoLTE voert. Hetzelfde geldt als het toestel moet schakelen tussen 3G en 2G-netwerken. VoLTE is om die reden op dit moment nog bij geen enkele aanbieder beschikbaar.

T-Mobile denkt die problemen snel te hebben opgelost. Het probleem zou aanzienlijk verminderd zijn door het gebruik van dezelfde antenne-installaties, overal in Nederland. In theorie is het bereik van GSM en UMTS gelijk aan dat van 4G. In de praktijk zou het terugschakelen naar 3G of 2G nauwelijks gebeuren, zo stelt de provider.

Andere visie
T-Mobile heeft een andere visie op het gebied van 4G-netwerk dan haar twee concurrenten, KPN en Vodafone. De provider wil het volledige oude mobiele netwerk vervangen met een hagelnieuw netwerk. De uitrol van het 4G-netwerk kost daardoor meer tijd dan als het netwerk alleen een update had gekregen.

Er staan wel voordelen tegenover deze strategie. De dekking, snelheid, capaciteit en kwaliteit zou een stuk beter moeten zijn dan bij KPN en Vodafone. De provider wil daarmee uiteindelijk de discussie over de slechte dekking en de kwaliteit van het netwerk eindigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *