• Dennis
  • 0

Klanten van telecomprovider T-Mobile kunnen vanaf halverwege 2016 bellen via het 4G-netwerk. Daarvoor wordt de zogenoemde ‘VoLTE’-techniek toegepast op het netwerk.

T-Mobile wil ergens volgend jaar met ‘Voice over LTE’ gaan starten. Er is op dit moment nog geen exacte datum bekend wanneer de techniek precies voor de gebruikers beschikbaar komt, maar volgens een woordvoerder van de provider zal dat ‘ergens in 2016 zijn’.

Niet spoedig

De mobiele aanbieder heeft overigens geen haast met het implementeren van de nieuwe techniek op het T-Mobile-netwerk. Dat komt mede doordat het aantal smartphones dat overweg kan met deze techniek, nog relatief klein is. T-Mobile is deels al bezig met VoLTE, doordat de gesprekskwaliteit op het netwerk flink verbeterd is. De provider maakt namelijk gebruik van HD Voice-techniek op het huidige 3D-netwerk.

De provider wil de komende jaren de kwaliteit en de gebruikservaring tijdens het bellen verbeteren. Daarvoor is noodzakelijk dat T-Mobile eerst een landelijke 4G-dekking weet te realiseren. De provider zegt aan het eind van deze maand zo’n 95 procent van haar klanten te kunnen voorzien van 4G. De provider zegt dat er daarmee sprake is van een ‘landelijke dekking’.

Dekking
Daarnaast worden er nieuwe antennes geplaatst om de dekking in het land nog verder te verbeteren. Aan het eind van dit jaar zullen er 7000 antennes over het hele land verspreid staan. Dat is ongeveer eenzelfde hoeveelheid als de providers KPN en Vodafone bij elkaar opgeteld gebruiken.

De aanbieder wil met het bijplaatsen van antennes en het in gebruik nemen van de 900 MHz-band de dekking van het 4G-netwerk nog verder vergroten en verdichten. Rond 2016 geeft dat de mogelijkheid om een hoogwaardig netwerk te kunnen aanbieden.

Antenne T-Mobile

Voorsprong op collega’s
Volgens T-Mobile heeft de provider met het aanbieden een flinke voorsprong op haar concurrenten. T-Mobile heeft in tegenstelling tot andere providers op alle antennelocaties dezelfde apparatuur geplaatst. Die apparatuur ondersteunt 2G, 3G en 4G. Bovendien zijn de technieken onderling inwisselbaar, waardoor het systeem kan schakelen tussen de verschillende protocollen.

Toch blijkt dat providers in hun experimenten met VoLTE nog regelmatig tegen problemen aanlopen. Zo zijn er regelmatig situaties waarbij de 4G-dekking wegvalt als iemand een telefoongesprek via VoLTE voert. Hetzelfde geldt als het toestel moet schakelen tussen 3G en 2G-netwerken. VoLTE is om die reden op dit moment nog bij geen enkele aanbieder beschikbaar.

T-Mobile denkt die problemen snel te hebben opgelost. Het probleem zou aanzienlijk verminderd zijn door het gebruik van dezelfde antenne-installaties, overal in Nederland. In theorie is het bereik van GSM en UMTS gelijk aan dat van 4G. In de praktijk zou het terugschakelen naar 3G of 2G nauwelijks gebeuren, zo stelt de provider.

Andere visie
T-Mobile heeft een andere visie op het gebied van 4G-netwerk dan haar twee concurrenten, KPN en Vodafone. De provider wil het volledige oude mobiele netwerk vervangen met een hagelnieuw netwerk. De uitrol van het 4G-netwerk kost daardoor meer tijd dan als het netwerk alleen een update had gekregen.

Er staan wel voordelen tegenover deze strategie. De dekking, snelheid, capaciteit en kwaliteit zou een stuk beter moeten zijn dan bij KPN en Vodafone. De provider wil daarmee uiteindelijk de discussie over de slechte dekking en de kwaliteit van het netwerk eindigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wellicht ook interessant


Specificaties Google Pixel 2 lekken uit

Er zijn nieuwe uitgelekte specificaties van de Google Pixel 2 en de Google Pixel 2 XL uitgelekt. Google zou de toestellen intern ‘walleye’ en ‘taimen’ noemen. Het kleinste toestel, de Google Pixel 2, krijgt een 5.0 inch scherm, geproduceerd door HTC. Het grotere toestel krijgt een 5.99 inch beeldscherm met dunne schermranden en wordt gefabriceerd door LG.

Lees verder...

OnePlus introduceert nieuwe OnePlus 5

OnePlus heeft haar nieuwste vlaggenschiptoestel, de OnePlus 5 uit de doeken gedaan. Het toestel moet de tegenhanger worden van duurdere smartphones, zoals die van Apple en Samsung. Het toestel kost tussen de 499 en 599 euro. Daarmee is het de duurste smartphone die OnePlus tot nu toe heeft uitgebracht.

Lees verder...

Samsung Galaxy J5 verkrijgbaar in Nederland

Samsung Galaxy J5 verkrijgbaar in Nederland
De nieuwe Samsung Galaxy J5 (2017) is sinds vorige week verkrijgbaar in ons land. Het toestel heeft een 2017-update gekregen en werd begin deze maand door Samsung aangekondigd. Het gaat om een middenklasse toestel met een vriendelijke prijs, maar goede specificaties.

Lees verder...

Motorola Moto C Plus naar Benelux

De Motorola Moto C Plus is sinds vorige week officieel verkrijgbaar in de Benelux. De smartphone is gericht op mensen die een smartphone nodig hebben, maar daar niet de hoofdprijs voor willen betalen. De Motorola Moto C is geschikt voor mensen die graag een bericht sturen op WhatsApp en Facebook willen gebruiken.

Lees verder...