Telecomprovider Tele2 heeft als laatste provider van de vier haar Nederlandse 4G-netwerk officieel geopend. De afgelopen maanden konden klanten die al een contract hadden met de provider de nieuwe dienst alvast uitproberen. Vanaf afgelopen donderdag is het ook voor nieuwe klanten van Tele2 mogelijk een 4G-abonnement af te sluiten. 

Daarbij worden de abonnementen ook vernieuwd. De provider gaat de abonnementen in vijf verschillende varianten aanbieden. Het goedkoopste abonnement gaat 10 euro per maand kosten, het duurste abonnement 35.

Abonnementen
Het goedkoopste abonnement heeft een 1 gigabyte databundel. Daartussen worden nog bundels van 1,5, 4, 8 en 24 gigabyte aangeboden. Bij het abonnement met 1 gigabyte dataverkeer kunnen klanten 100 minuten bellen en sms’en. Bij duurdere abonnementen kunnen klanten onbeperkt gebruikmaken van het telefonienetwerk en sms.

Dekking
Tele2 zegt een landelijke dekking van 92 procent in Nederland te hebben. Bij 62 procent van het Nederlandse grondgebied is het 4G-netwerk sterk genoeg om ook binnen te gebruiken. Het beste is 4G dus buiten te gebruiken.

De provider heeft geen eigen netwerk, terwijl KPN, Vodafone en T-Mobile dat wel hebben. Als klanten die gebruikmaken van 4G buiten het dekkingsgebied van de provider komen, schakelt de telefoon terug naar het GSM- of UMTS-netwerk van T-Mobile. De twee providers hebben een overeenkomst gesloten.

Het openstellen van het netwerk is een nieuw begin voor Tele2 en nog zeker niet het einde van het project. De provider zegt nog veel verbeteringen te moeten doorvoeren, vooral op gebied van optimalisatie. De provider wil in maart 2016 een volledig landelijke outdoor-dekking hebben. Halverwege 2016 gaat Tele2 ook de beschikbaarheid van het 4G-netwerk binnenshuis verbeteren.

Snelheden
De snelheden van het 4G-netwerk liggen op tot 225 Mb per seconde. Dit houdt in dat de verbinding veel sneller is dan thuis. De uploadsnelheid ligt op maximaal 35 Mbps. Tele2 combineert de 800 MHz en 2600MHz-band om deze snelheden te kunnen bereiken. Dit noemt de provider ‘carrier aggregation’. Het samenvoegen van twee frequentiebanden is sinds donderdag geactiveerd op het netwerk van 4G

VoLTE

VoLTE
In het eerste kwartaal van 2016 zal Tele2 de techniek Voice over LTE (VoLTE) beschikbaar maken voor klanten op het 4G-netwerk. De gesprekskwaliteit wordt door gebruik van die techniek een stuk beter en stabieler, omdat het gesprek over het snellere 4G-netwerk loopt. Daardoor lijkt het meer of de persoon met wie de klant belt, naast hem staat. Voor telefoongesprekken schakelt Tele2 klanten op dit moment nog terug naar het 3G-netwerk van T-Mobile. Het is dus tot nu toe nog niet mogelijk tegelijkertijd te bellen en gebruik te maken van het 4G-netwerk.

Eén jaar 4G
Tele2 is al een jaar bezig met het 4G-netwerk. Tele2 kreeg in 2012 een vergunning voor het netwerk in handen. In die vergunning werd de provider verplicht om begin dit jaar al een commerciële 4G-dienst aan te bieden. De provider was op dat moment nog niet klaar, maar kwam toch toe aan de verplichting. De provider kwam met het ‘pionierspakket’, dat eigenlijk voor niemand aantrekkelijk was. Het pakket kostte namelijk 133 euro per maand en was alleen beschikbaar voor zakelijke klanten met een databundel van 20 gigabyte.

 

Daarnaast moesten klanten aan allerlei andere voorwaarden voldoen, zoals het afsluiten van een abonnement met een Samsung Galaxy S5, waarbij nog eens 599 euro los betaald moest worden. Formeel voldeed de provider dus aan de eisen, maar het pakket werd bijna niet verkocht. Sinds dit voorjaar konden klanten gefaseerd gebruikmaken van het 4G-netwerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *