Het gebruik van online therapie via de mobiele telefoon is steeds populairder. Steeds vaker maakt de geestelijke gezondheidszorg (ggz) er gebruik van. Uit jaarlijks onderzoek blijkt dat de manier waarop mensen de thuishulp gebruiken, nog niet optimaal is.

Dat blijkt uit een researchverslag van de NOS. Het onderzoek waar de NOS over schrijft, laat zien dat zorg online niet meer in de kinderschoenen staat. Een kwart van de huisartsen wil komend jaar online hulp aanbieden voor psychische klachten. Een derde van de psychiaters gebruikt online technologie al buiten de spreekkamer.

Altijd en overal
De bedoeling is dat mensen met psychische klachten overal online hulp kunnen krijgen op het moment dat het hen uitkomt. Dat kan dus bijvoorbeeld op straat of op een feestje zijn, zo zegt een ggz-instelling tegen de NOS. Volgens de instelling krijgen mensen meer het gevoel dat ze controle krijgen over hun problemen als zij zelf op een willekeurig moment hulp in kunnen schakelen,

Inmiddels gebruiken 91.000 mensen de vorm van elektronische gezondheid bij instelling Parnassia. De instelling zegt tegenover de omroep dat het een nieuwe ontwikkeling is, waarvan de mogelijkheden nog niet allemaal ontdekt zijn.

Er bestaan apps voor mensen die stemmen horen. Zo’n 5000 mensen gebruiken zo’n app. Met de app leren patiënten zichzelf af te leiden van de stemmen die ze horen. Zo’n tien procent van alle Nederlanders zou wel eens stemmen horen.

In Friesland experimenteert men met interactieve apps. Er is een app die gebruikmaakt van de virutal-reality bril. Daarmee kan men een surrealistische wereld creëren. Zo kunnen patiënten met pleinvrees toch over hun fobie heenkomen, zonder meteen in de praktijk aan de slag te moeten gaan.

E-Health

Breed aanbod
Het aanbod van dergelijke apps groeit. In de appstores en op websites zijn er duizenden apps beschikbaar. Er is weinig onderzoek verricht naar online therapie op langere termijn, waardoor de enorme toename van al die apps problemen op kan leveren.

Financiering voor gebruik van de apps is bovendien een ander probleem. Zorgverzekeraars vergoeden alleen reguliere therapieën, waarbij de patiënt lijfelijk bij de behandelaar aanwezig is. E-health wordt nog bij geen enkele verzekeraar vergoed.

Sommige apps werken daarnaast ook niet, of zijn uit op het verzamelen van persoonsgegevens. Daardoor is het moeilijk te achterhalen welke apps goed zijn en welke niet. De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg wil daarom een keurmerk opstellen voor online hulp. Gebruikers zien op die manier meteen welke apps echt werken, en welke niet. Het Trimbos-instituut is bezig met het ontwikkelen van zo’n keurmerk, maar die is nog niet ingevoerd.

Keurmerk
Bovendien is niet iedereen blij met de invoering van een keurmerk. Het Radboud Reshape Center, het kenniscentrum voor technologie in de zorg, noemt invoering van een keurmerk ‘dodelijk voor de innovatie’. De kosten zouden vaak te hoog zijn en het zou te lang duren om zo’n keurmerk te krijgen. Daardoor is het voor mensen die apps vanuit huis ontwikkelen, moeilijker om de app aan de man te krijgen.

Het gebruik van online therapie via apps groeit snel, maar is nog in een pril stadium, zo zegt het kenniscentrum. Het is bij gebruik van de apps slim om naar de beoordelingen in de appstore te kijken.

In Nederland is er overigens wel toezicht op de medische apps. Dat doet de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Die doet dat alleen bij apps die gezien worden als ‘medisch hulpmiddel’. In de praktijk zijn dat er maar veertig, tegen de duizenden apps die beschikbaar zijn. Er is vrijwel geen controle. De inspectie heeft tegen twee apps wel al maatregelen genomen, omdat deze niet bedoeld waren om de patiënt echt verder te helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *