• Dennis
  • 0

Het wordt mogelijk binnen nu en een paar jaar verboden voor telecomproviders en winkeliers nog langer anonieme simkaarten te verkopen. Daarvoor pleit minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur. In Duitsland gaat een dergelijk verbod volgend jaar al in en in België is men bezig een dergelijk verbod op te stellen.

Het is al jaren mogelijk een anonieme prepaidkaart in ons land te kopen en op die manier te bellen, sms’en en internetten. De meeste gebruikers gebruiken de kaart zoals hij bedoeld is. Toch gebruiken op grote schaal criminelen deze simkaarten ook. Het gaat hier bijvoorbeeld om oplichters, maar zelfs mogelijk ook terroristen. Op die manier kunnen mensen met kwade bedoelingen communiceren zonder dat zij te traceren zijn. Er is geen registratieplicht in Nederland, waardoor niet te achterhalen is wie de eigenaar van de simkaart is. Dat wil de minister nu veranderen.

Simkaarten

Anonieme simkaart groot probleem

Criminelen en terroristen wisselen zonder problemen van simkaart en zijn daardoor maar moeilijk te traceren. Dat is een doorn in het oog van inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie wil nu een verbod invoeren op anonieme prepaid simkaarten.

Voorlopig is het alleen nog bij een intentie gebleven, want Van der Steur heeft nog geen officieel voorstel naar de Tweede Kamer gestuurd. Dat is wel noodzakelijk, want zowel de Eerste als de Tweede Kamer moeten het beleid goedkeuren voordat de wet van kracht wordt. Zo’n procedure kan soms wel een jaar tot meerdere jaren duren. Een verbod is dus in principe nog ver weg.

Buurlanden

In onze buurlanden is een verbod op anonieme simkaarten ook al in de maak. Bij onze oosterburen in Duitsland is een dergelijk verbod al goedgekeurd. Deze gaat vanaf halverwege volgend jaar van kracht. Wie dan een simkaart in Duitsland wil kopen, moet zich legitimeren en laten registreren. Daarnaast gaat ook in België binnenkort een verbod ingevoerd worden op prepaid simkaarten. Alle bestaande prepaid klanten die een anonieme prepaid simkaart hebben, zullen na het verbod hun simkaart eerst moeten laten registreren. Bestaande anonieme simkaarten worden dan gedeactiveerd. Hoeveel simkaarten een persoon mag hebben, is nog niet duidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wellicht ook interessant


Specificaties Google Pixel 2 lekken uit

Er zijn nieuwe uitgelekte specificaties van de Google Pixel 2 en de Google Pixel 2 XL uitgelekt. Google zou de toestellen intern ‘walleye’ en ‘taimen’ noemen. Het kleinste toestel, de Google Pixel 2, krijgt een 5.0 inch scherm, geproduceerd door HTC. Het grotere toestel krijgt een 5.99 inch beeldscherm met dunne schermranden en wordt gefabriceerd door LG.

Lees verder...

OnePlus introduceert nieuwe OnePlus 5

OnePlus heeft haar nieuwste vlaggenschiptoestel, de OnePlus 5 uit de doeken gedaan. Het toestel moet de tegenhanger worden van duurdere smartphones, zoals die van Apple en Samsung. Het toestel kost tussen de 499 en 599 euro. Daarmee is het de duurste smartphone die OnePlus tot nu toe heeft uitgebracht.

Lees verder...

Samsung Galaxy J5 verkrijgbaar in Nederland

Samsung Galaxy J5 verkrijgbaar in Nederland
De nieuwe Samsung Galaxy J5 (2017) is sinds vorige week verkrijgbaar in ons land. Het toestel heeft een 2017-update gekregen en werd begin deze maand door Samsung aangekondigd. Het gaat om een middenklasse toestel met een vriendelijke prijs, maar goede specificaties.

Lees verder...

Motorola Moto C Plus naar Benelux

De Motorola Moto C Plus is sinds vorige week officieel verkrijgbaar in de Benelux. De smartphone is gericht op mensen die een smartphone nodig hebben, maar daar niet de hoofdprijs voor willen betalen. De Motorola Moto C is geschikt voor mensen die graag een bericht sturen op WhatsApp en Facebook willen gebruiken.

Lees verder...