• Dennis
  • 0

Verkeersminister Melanie Schultz van Haegen wil een eind maken aan het gebruik van de smartphone in de auto. De minister van Infrastructuur en Milieu wil de smartphone compleet uit de auto weren en wil een totaalverbod op het gebruik van de smartphone.

Het is nu al verboden om een smartphone in de hand te houden tijdens het besturen van een motorvoertuig, maar de minister zegt dat die wet niet effectief genoeg is en er moet gekeken worden naar een ‘andere oplossing’ voor het probleem.

Auto smartphoneverbod

Smartphoneverbod moet ongelukken terugdringen

De laatste jaren zijn er steeds meer ongelukken gebeurd. Dat komt vooral doordat steeds meer deelnemers in het verkeer gebruikmaken van de smartphone. Automobilisten houden hun smartphone niet zelf vast, maar plaatsen deze in de houder of carkit. Zelf vasthouden is verboden. Het bedienen van de smartphone die in de houder is geplaatst, is officieel niet verboden.

Dat wil niet zeggen dat er geen bekeuringen voor worden uitgedeeld. Wegens Artikel 5 van de Wegenverkeerswet (WVW) kunnen politieagenten automobilisten bekeuren die de verkeersveiligheid ernstig in gevaar brengen. Het gaat niet alleen om de bediening van de smartphone, maar ook het binnenkomen van berichtjes of telefoongesprekken zouden bestuurders te veel afleiden. Daarom wil Schultz van Haegen dat het gebruik van smartphones in de auto compleet verboden wordt.

Onklaar maken

Daarnaast wil Schultz in gesprek met de telecomsector. Zij wil gedaan krijgen dat de smartphone onklaar wordt zodra iemand in de auto stapt. Schultz pleit er ook voor dat de software in de auto functies van de smartphone over kan nemen. Op die manier verdwijnt de noodzaak van het gebruik van de smartphone tijdens het autorijden. Vorige week kondigde de Amerikaanse toezichthouder ook al aan te willen onderzoeken of smartphonefabrikanten een ‘autostand’ kunnen ontwikkelen. Het verzoek ligt nog bij de telecomsector en is derhalve niet dwingend. In steeds meer landen heeft men plannen om het gebruik van de smartphone in het verkeer uit te bannen. Daardoor zullen meer fabrikanten de komende tijd gehoor geven aan de overheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wellicht ook interessant


Specificaties Google Pixel 2 lekken uit

Er zijn nieuwe uitgelekte specificaties van de Google Pixel 2 en de Google Pixel 2 XL uitgelekt. Google zou de toestellen intern ‘walleye’ en ‘taimen’ noemen. Het kleinste toestel, de Google Pixel 2, krijgt een 5.0 inch scherm, geproduceerd door HTC. Het grotere toestel krijgt een 5.99 inch beeldscherm met dunne schermranden en wordt gefabriceerd door LG.

Lees verder...

OnePlus introduceert nieuwe OnePlus 5

OnePlus heeft haar nieuwste vlaggenschiptoestel, de OnePlus 5 uit de doeken gedaan. Het toestel moet de tegenhanger worden van duurdere smartphones, zoals die van Apple en Samsung. Het toestel kost tussen de 499 en 599 euro. Daarmee is het de duurste smartphone die OnePlus tot nu toe heeft uitgebracht.

Lees verder...

Samsung Galaxy J5 verkrijgbaar in Nederland

Samsung Galaxy J5 verkrijgbaar in Nederland
De nieuwe Samsung Galaxy J5 (2017) is sinds vorige week verkrijgbaar in ons land. Het toestel heeft een 2017-update gekregen en werd begin deze maand door Samsung aangekondigd. Het gaat om een middenklasse toestel met een vriendelijke prijs, maar goede specificaties.

Lees verder...

Motorola Moto C Plus naar Benelux

De Motorola Moto C Plus is sinds vorige week officieel verkrijgbaar in de Benelux. De smartphone is gericht op mensen die een smartphone nodig hebben, maar daar niet de hoofdprijs voor willen betalen. De Motorola Moto C is geschikt voor mensen die graag een bericht sturen op WhatsApp en Facebook willen gebruiken.

Lees verder...