Apple heeft de verkoop van de nieuwe iPhone 6 en iPhone 6S in Nederland gestart. De afgelopen nacht kregen telecomwinkels in verschillende steden het nieuwe toestel binnen voor de speciale nachtverkoop die in sommige winkels gehouden werd.

De toestellen zijn officieel sinds middernacht in Nederland verkrijgbaar. Eerder deze week zette Apple al een reserveringspagina online waar de eerste consumenten hun nieuwe telefoon mee konden reserveren in één van de drie Apple Stores in Nederland.

Nachtverkoop
Voor het eerst was Apple zelf niet de eerste die de nieuwe telefoons in Nederland verkocht. Sommige andere telecomwinkels startten de verkoop van de iPhone 6 en de iPhone 6S Plus vannacht al, om klokslag 12 uur.

Webwinkels speelden dit jaar ook in op de populariteit van Apple’s nieuwste telefoons en stuurden ’s nachts koeriers op pad om bij consumenten thuis de nieuwe smartphone af te leveren.

De iPhone 6S en de iPhone 6S Plus zijn in vergelijking met de iPhone 6 van de buitenkant niet veranderd. Apple paste het design niet aan, maar heeft wel een stevigere soort aluminium gebruikt om tegen te gaan dat de smartphones gemakkelijk kunnen buigen. Apple heeft daarnaast de telefoon beschikbaar gemaakt in een nieuwe kleur: rosé-goud.

3D Touch
De techgigant uit Cupertino mag het uiterlijk van de telefoon hetzelfde hebben gelaten, de binnenkant is wel degelijk vernieuwd. Zo beschikken beide toestellen nu over 3D Touch. Daarbij wordt gebruikgemaakt van een nieuw soort beeldscherm, waardoor het toestel weet hoeveel druk de gebruiker op het scherm uitoefent. De telefoon geeft nieuwe mogelijkheden in de bediening. Zo is het mogelijk met een zachtere aanraking een kleine versie van een foto te openen. Een hardere uitoefening stelt de gebruiker in staat de foto te selecteren.

De beeldschermen van de iPhone 6S en de 6S Plus zijn niet veranderd. Ze hebben dezelfde resoluties en dezelfde pixeldichtheid als hun voorgangers, de iPhone 6.

iPhone 6S Camera

Verbeterde camera
Apple heeft de camera van beide toestellen wel verbeterd. Zo beschikken de toestellen nu over een 12-megapixel camera aan de achterkant. De camerasoftware is verbeterd, waardoor de telefoon minder gevoelig is voor ruis op foto’s. Daarnaast is de autofocus-functie verbeterd en kan de telefoon nu filmen in 4K of Ultra HD.

De front-camera is ook flink verbeterd in de nieuwe toestellen. Zo maakte de frontcamera een sprong van 1,2 megapixel naar 5 megapixel. Tijdens het maken van selfies, kan het beeldscherm van de iPhone 6S en de 6S Plus een helder, wit licht uitstralen. Daardoor zien de foto’s er natuurgetrouw uit.

A9 Processor
Apple levert de nieuwe telefoons met een nieuwe processor, de Apple A9 processor. Apple geeft geen technische details over de processor maar claimt wel dat de processor tot 70 procent sneller is en dus beter presteert. De videoprocessor is ook verbeterd, waardoor de grafische prestaties tot 90 procent beter moeten zijn. De processoren zijn vergelijkbaar met die van computer en gameconsoles, zegt Apple.

De A9 processor wordt ondersteund door een M9 processor. Die processor registreert bewegingen en kan op die manier aan de hand van verschillende sensoren activiteiten registreren. Daardoor is het bijvoorbeeld mogelijk het aantal stappen te tellen tijdens een sportactiviteit.

De microfoon van de iPhone is permanent actief. Toestel luistert dus altijd naar het commando ‘Hey Siri’, ook als de telefoon niet is aangesloten aan het lichtnet.

iOS 9
Ten slotte is de iPhone 6S en 6S Plus voorzien van het nieuwste besturingssysteem, iOS 9. De nieuwe iOS is niet alleen beschikbaar voor de nieuwe telefoons, maar is ook uitgebracht voor oudere toestellen. Bepaalde functies, zoals bijvoorbeeld 3D Touch werken echter alleen op de nieuwe modellen.

Beschikbaarheid
De iPhone 6S is te koop vanaf 750 euro voor 16GB. De 6S Plus-versie is 110 euro duurder (859 euro). De duurste variant kost nu 1079 euro.

De telefoons werden eerder deze maand al gelanceerd in de eerste golf landen. Vanaf vandaag zijn ze ook verkrijgbaar in Nederland, België en Luxemburg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *