Samsung mag haar smartphones uit 2011 en 2012 niet meer kopen in Amerika. De rechter heeft een verkoopverbod van de toestellen aan Apple toegewezen. Echt nuttig is het verkoopverbod niet, want de meeste toestellen zijn inmiddels vervangen voor opvolgers.

Zo mag de Samsung Galaxy Nexus, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 2, Samsung Galaxy S2 en de Samsung Galaxy S3 niet meer verkocht worden.

Samsung Galaxy S2 plus 3

Juridische strijd
Apple en Samsung zijn al jarenlang in een juridische strijd verwikkeld. Volgens Apple zou Samsung zich schuldig hebben gemaakt aan patentschendingen. Apple greep kleine patenten aan om de Koreaanse fabrikant aan te klagen of schadevergoedingen te eisen. Dat de rechter nu meegaat in de wil van Apple, is voor het bedrijf uit Cupertino een nieuwe mijlpaal.

Toch heeft Apple maar weinig aan de uitspraak. Veel van de toestellen die een verkoopverbod hebben, stammen uit 2011 en 2012 en zijn allang vervangen door andere toestellen. Maar Apple heeft toch doorgezet, vanwege de uitspraak die eruit voortvloeit. Op basis van de uitspraak kan het bedrijf namelijk veel sneller een verkoopverbod afwingen. Daarmee kunnen producten een verkoopverbod krijgen, zelfs als deze nog op de markt verkrijgbaar zijn.

Steun
Veel grote bedrijven staan niet achter de beslissing van de rechter en betuigen openlijk steun aan Samsung. Bedrijven zoals Facebook, Google en HP betuigden eerder al hun steun en schreven een brief aan de rechtbank. Daarin wordt onder meer gewezen op de gevolgen van de uitkomst van de rechtszaak. Als een klein bedrijf een klein patent heeft, kan hij daarmee een verkoopverbod van producten van grote bedrijven afdwingen. Volgens de bedrijven kan dat de Amerikaanse economie behoorlijk wat schade berokkenen. De uitspraak van de rechter leidt tot een verdergaande discussie of het patentsysteem moet worden veranderd. Veel bedrijven vinden dat daar nu misbruik van gemaakt wordt.

Rechter voor Apple
De Amerikaanse rechter leek op voorhand al in het voordeel van Apple te willen beslissen. Apple is de grootste fabrikant in de VS en dat levert het land veel geld op. Rechters van buiten Amerika beslisten altijd in het voordeel van Samsung en veel rechtszaken zijn inmiddels gestaakt, omdat de rechters niet altijd onpartijdig waren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *