• Dennis
  • 0

Een flinke tegenvaller voor Microsoft. Het softwarebedrijf en fabrikant van de Lumiatoestellen, zag de verkopen van Lumia-smartphones in het derde kwartaal fors inzakken. Microsoft verkocht in het derde kwartaal nog maar 5,8 miljoen smartphones. Vorig jaar in hetzelfde kwartaal verkocht het bedrijf er nog 9,3 miljoen.

Microsoft heeft de Lumiadivisie overgenomen van Nokia. In het tweede kwartaal van 2014 verkocht het bedrijf nog 8,4 miljoen toestellen. De vraag naar Lumia’s is dit jaar dus fors afgenomen.

Cijfers
De cijfers werden door Microsoft bekend gemaakt op een presentatie over de cijfers van het derde kwartaal. De omzet van het bedrijf uit Redmond lag op 20,4 miljard dollar. Dat is 12 procent lager in vergelijking met een jaar geleden.

In het derde kwartaal van 2014 gingen er nog 9,3 miljoen Lumia’s over de toonbank. Nokia is eigenlijk de bedenker van de Lumia, maar het product werd overgenomen door Microsoft. In het tweede kwartaal van 2014 lag het aantal verkochte Lumia’s nog op 8,4 miljoen. De omzet zakte daardoor in met ruim de helft: Microsoft zag de omzet dalen met 54 procent.

De omzetdaling komt vooral door het stoppen van de verkoop van telefoons voor opkomende markten, zoals bijvoorbeeld de minder bekende Asha-smartphone.

Positie
Het wil Microsoft maar steeds niet lukken om zijn positie op de markt van mobiele besturingssystemen en smartphones aanzienlijk te verbeteren. Het bedrijf heeft last van concurrentie, voornamelijk van Android-fabrikanten. Android heeft het grootste marktaandeel, gevolgd door iOS van Apple. Begin 2010 had het bedrijf een marktaandeel van 7 procent. Na de introductie van Windows 7 Phone en Windows Phone 8, nam het marktaandeel nog verder af naar rond de drie procent.

Daarmee is Windows Phone amper een populair besturingssysteem te noemen en bovendien lopen de verkopen op Lumia-toestellen ook flink terug.

Lumia 950 + Lumia 950 XL

 

Hoop
Toch houdt het bedrijf nog hoop. Het technologieconcern denkt met de nieuwe Lumia-smartphones en het vernieuwde operating system Windows 10 zijn mobiele divisie weer vlot te kunnen trekken. Microsoft presenteerde onlangs zijn eerste Windows 10-apparaten op het event in New York. Daar werden ook twee nieuwe smartphones uit de doeken gedaan: de Lumia 950 en Lumia 950 XL. De smartphones hebben een 5.2 inch en 5.7 inch beeldscherm en zijn uitgerust met PureView-camera’s van 20 megapixel.

De nieuwe smartphones komen eind november op de markt. Daarna geeft Microsoft een maand later de Lumia 550 vrij. Dat is een goedkopere smartphone met ondersteuning voor 4G en Windows 10, maar met weinig kracht onder de motorkap. Microsoft hoopt met de nieuwe toestellen de verkopen van Lumia’s weer wat op te kunnen krikken.

Planning
Voor Nederland heeft Microsoft nog een aantal plannen. Zo wordt eerst de Lumia 950 in Nederland geïntroduceerd. De Lumia 950 XL en de goedkopere Lumia 550 komen vanaf begin december in de Nederlandse winkels te liggen. De bedoeling is dat consumenten het nieuwe toestel vlak voor de kerst aan kunnen schaffen.

De goedkopere Lumia 950 gaat 599 euro kosten en is alleen in het wit en zwart te krijgen. De Lumia 950 XL is 100 euro duurder en krijgt een prijskaartje van 699 euro euro. Het goedkoopst is het budgetmodel, de Lumia 550. Dat nieuwe toestel is vanaf december verkrijgbaar en kost maar 129 euro. Het toestel zou een 5 inch HD-scherm krijgen, evenals een Snapdragon 210-processor en een 2000 mAh grote batterij. Dat zijn geen spectaculaire eigenschappen. Ten slotte is de telefoon verkrijgen met 8GB opslaggeheugen, uit te breiden tot maximaal 200 GB en 1 GB werkgeheugen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wellicht ook interessant


Specificaties Google Pixel 2 lekken uit

Er zijn nieuwe uitgelekte specificaties van de Google Pixel 2 en de Google Pixel 2 XL uitgelekt. Google zou de toestellen intern ‘walleye’ en ‘taimen’ noemen. Het kleinste toestel, de Google Pixel 2, krijgt een 5.0 inch scherm, geproduceerd door HTC. Het grotere toestel krijgt een 5.99 inch beeldscherm met dunne schermranden en wordt gefabriceerd door LG.

Lees verder...

OnePlus introduceert nieuwe OnePlus 5

OnePlus heeft haar nieuwste vlaggenschiptoestel, de OnePlus 5 uit de doeken gedaan. Het toestel moet de tegenhanger worden van duurdere smartphones, zoals die van Apple en Samsung. Het toestel kost tussen de 499 en 599 euro. Daarmee is het de duurste smartphone die OnePlus tot nu toe heeft uitgebracht.

Lees verder...

Samsung Galaxy J5 verkrijgbaar in Nederland

Samsung Galaxy J5 verkrijgbaar in Nederland
De nieuwe Samsung Galaxy J5 (2017) is sinds vorige week verkrijgbaar in ons land. Het toestel heeft een 2017-update gekregen en werd begin deze maand door Samsung aangekondigd. Het gaat om een middenklasse toestel met een vriendelijke prijs, maar goede specificaties.

Lees verder...

Motorola Moto C Plus naar Benelux

De Motorola Moto C Plus is sinds vorige week officieel verkrijgbaar in de Benelux. De smartphone is gericht op mensen die een smartphone nodig hebben, maar daar niet de hoofdprijs voor willen betalen. De Motorola Moto C is geschikt voor mensen die graag een bericht sturen op WhatsApp en Facebook willen gebruiken.

Lees verder...