Het ontvangen een WhatsApp-berichtje, kan het einde van de relatie betekenen. Een groeiende groep Nederlanders zou het medium gebruiken om een einde te maken aan de relatie. 

Dat blijkt uit een onderzoek van Telecompaper, onder meer dan 1000 Nederlanders. Acht procent van alle Nederlanders vindt dat WhatsApp een goed medium is om een relatie te beëindigen.

Situaties
In het onderzoek kregen deelnemers vragen over welk medium zij in verschillende situaties gebruiken. Daarbij werd gekeken naar onder meer bellen, sms’en, WhatsApp, Facebook, e-mail en post. Het is de tweede keer dat het onderzoek werd uitgevoerd.

Uit het tweede onderzoek is duidelijk te zien dat de Nederlandse samenleving steeds digitale wordt. Vorig jaar gebruikte drie procent van de Nederlanders WhatsApp nog om een relatie te verbreken, dit jaar stijgt dat al naar acht procent. Daarmee kunnen we spreken van digitalisatie.

killer-whatsapp_142788282

WhatsApp
Veel Nederlanders hebben een voorkeur voor WhatsApp. Ze gebruiken de berichtendienst om verplichtingen of sociaal wenselijke uitingen te doen. We sturen elkaar steeds minder vaak een verjaardagkaartje, maar vervangen deze voor een WhatsApp-berichtje. 32 procent van de respondenten gebruikt WhatsApp om iemand te feliciteren voor een verjaardag. Daarnaast is iemand bellen een goede tweede met 31 procent.

Het aantal mensen dat iemand feliciteert door te bellen, neemt wel steeds verder af. Vorig jaar belde nog 36 procent van de ondervraagden, nu is dat 31 procent. Het WhatsAppen wordt almaar populairder: vorig jaar deed 24 procent dat, tegen 32 procent nu.

Telefoongesprek
Mensen die echt betrokken zijn met een onderwerp, hebben nog steeds de voorkeur om te bellen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een belangrijke gebeurtenis of het maken van een afspraak. Op deze punten verslaat mobiel bellen de berichtendienst nog steeds. 62 procent van de Nederlanders maakt liever een afspraak via een belletje, dan via WhatsApp. 29 procent van de Nederlanders gebruikt WhatsApp voor het maken van een afspraak.

Ook bij andere gebeurtenissen waarbij empathie of interesse moet getoond, zoals bijvoorbeeld de vraag hoe een sollicitatie is gegaan, krijgt bellen de voorkeur. Ruim de helft van de ondervraagden doet dit, tegenover 38 procent via WhatsApp,

Wel neemt het aantal mensen dat wil bellen af. Vorig jaar wilde nog 69 procent dat nog. 64 procent van alle Nederlanders gaf in 2014 aan een telefoongesprek te willen hebben om te informeren naar belangrijke gebeurtenissen.

Vrouwen en mannen
Vaak is de aanname dat vrouwen veel meer kletsen dan mannen. Daardoor zouden zij vaker telefoongespreken voeren dan mannen. Toch gaat die vlieger nog op. Mannen verkiezen vaker een telefoongesprek boven WhatsApp dan vrouwen. 36 procent van de mannen belt om iemand te feliciteren, tegenover 27 procent van de vrouwen. Mannen bellen ook vaker om te melden dat zij iets later komen (36 procent doet dat), tegenover 27 procent van de vrouwen.

Mannen bellen ook vaker om te informeren naar een belangrijke gebeurtenis (55%) dan vrouwen (47%).

Vrouwen gebruiken vaker en sneller WhatsApp in verschillende situaties dan mannen. Vrouwen ‘appen’ liever om een afspraak te maken met vrienden (55%) dan mannen (43%). Terwijl mannen hun collega’s of vrienden juist bellen als zij later zijn voor een afspraak, gaat de voorkeur bij vrouwen juist uit naar een WhatsApp-berichtje. 54 procent doet dat. Mannen bellen sneller bij het informeren naar belangrijke gebeurtenissen, terwijl vrouwen juist sneller gebruikmaken van de populaire berichtendienst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *