Het gebruik van WhatsApp groepen kan het aantal inbraken in een wijk fors terugdringen. Dat blijkt uit onderzoek van de Tilburg University. Buurtpreventie kan inbrekers namelijk afschrikken. In buurten waar bewoners elkaar via de messaging dienst op de hoogte houden over verdachte situaties, is het aantal inbraken met de helft afgenomen.

De berichtendienst blijkt een goede app te zijn voor waakzaamheid, saamhorigheid en sociale controle in de wijk, zo zeggen de onderzoekers. In steeds meer wijken kiezen buren ervoor met behulp van WhatsApp elkaar op de hoogte te houden over wat er in hun wijk gebeurt.

Waakzaamheid
Die waakzaamheid zorgt ervoor dat inbrekers afgeschrikt worden. Via een WhatsApp groep kunnen buurtbewoners elkaar waarschuwen als zij een verdachte situatie zien. In buurten waar gebruik wordt gemaakt van deze groepen, is te zien dat het aantal inbraken spectaculair is afgenomen. In Tiburg zelf zijn duizenden inwoners lid van de ‘WhatsApp-buurtwacht’ en nam het aantal inbraken met de helft af.

Een onderzoeker van Tilburg University zegt tegen het AD een dergelijke afname niet te hebben verwacht. De afname komt voort uit het afschrikeffect van de groepen. Voornamelijk lokale inbrekers plegen inbraken en als ze weten dat er een WhatsApp-groep actief is, haken ze af. Buurtbewoners zijn door de lidmaatschap van de WhatsApp-buurtwacht bovendien een stuk alerter en bellen eerder te politie als zij een verdachte situatie opmerken.

WhatsApp

Onderzoek
Tilburg University onderzocht in totaal 35 buurten in Tilburg. Iedere buurt heeft een eigen WhatsApp groep. In die wijken nam het aantal inbraken van gemiddeld 60 per maand af naar gemiddeld 30. Het project kan dus een goed voorbeeld zijn voor de rest van Nederland. Toch moeten de groepen wel aan twee voorwaardes voldoen om tot een succes te komen; per wijk moeten er genoeg mensen meedoen en de gemeente moet de WhatsApp-groepen strak coördineren.

In Tilburg worden de buurtpreventie groepen beheerd door de gemeente zelf. De gemeente Tilburg nodigt bewoners actief uit om mee te doen. Deelnemers moeten zich wel aan vooraf opgestelde regels houden. Bij verdachte situaties moeten zij bijvoorbeeld eerst 112 bellen. De deelnemer mag vervolgens een signalement en een omschrijving van de situatie plaatsen in de WhatsApp groep. De politie is zelf actief deelnemer van de groepen. Daardoor zijn er tot nu toe al tien inbrekers op heterdaad betrapt of later in de kraag gevat.

Roddelen
WhatsApp groepen kunnen ook ongewenste bijeffecten hebben, zoals bijvoorbeeld situaties waarin buren over elkaar roddelen of discrimineren. Daarom heeft de gemeente Tilburg zelf de touwtjes in handen. In sommige particulier opgezette buurtpreventie groepen gaat het nog wel eens fout. Dan wordt iedere getinte of Oost-Europees uitziend persoon die een wijk betreedt, als verdacht aangemerkt. Dat blijkt uit een artikel van Omroep Brabant. De omroep stelde onlangs nog dat in de gemeente Aalburg elke Pool als verdacht wordt aangemerkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *